Karın Duvarı Malformasyon ve Hastalıkları

Göbek malformasyonları:

Umblikal fıtık: Göbek halkasının eksik kapanmasıyla oluşur. Göbek halkası yuvarlak bir defekt olarak palpe edilir. Çapı birkaç milimetreden 3 cm.ye kadar değişir. Bebek ağladığı veya ıkındığında fıtık kesesi dolarak belirginleşir. Bunların karın içine itilmesi kolaydır ve bir gurultu sesi ile barsaklar karın içine dönerler. Göbek fıtıklarının boğulma riski oldukça azdır. Çoğu bir yaş içinde düzelir, bir kısmı da daha ileriki yaşlarda azalarak kendiliğinden kapanır. Cerrahi tamir gerekecekse bile 4 yaşa kadar ertelenebilir. Göbek bağı veya flaster tatbiki faydasızdır, hatta zararlıdır. Kullanılan bağ veya flaster cildi tahriş eder, hatta boğulmanın geç anlaşılmasına neden olurlar.

Paraumblikal fıtıklar: Karın duvarındaki açıklık göbeğin yakınında, genellikle üstündedir. Umblikal fıtık ile beraber bulunabilir. Bu durumda iki fıtık açıklığı arasında kolayca palpe edilen fibröz bir band vardır. Göbek fıtığının aksine paraumblikal fıtık kendiliğinden iyileşmez. Fıtık kesesi cilde yapışık olmadığından, ameliyatta yalnız fasia’daki delik kapatılır.

Epigastrik fıtık: Ksifoid çıkıntı ile göbek arasında bir noktada yerleşirler. Genellikle tek, bazen de multipl olabilirler. Linea alba üzerinde oval, keskin kenarlı defektler şeklinde hissedilirler. Kendiliğinden iyileşmezler.

Göbek akıntısı: Yaşamın ilk haftası içinde bağlanan veya klempe edilen göbeğin düştüğü bölümde granülasyon dokusu ile örtülü bir yüzey kalır. Bu doku birkaç günde epitel ile örtülür. Bu bölgede enfeksiyon oluşabileceğinden göbek bölgesi antiseptik bir solüsyonla temizlenip, steril gazlı bez ile kapatılarak enfeksiyon önlenir ve göbek güdüğü kurur. Eğer ıslaklık veya akıntı olup, birkaç gün sonra hala devam ediyorsa göbek zemininde umblikal granülom veya polip mevcuttur. Granülom, gümüş nitrat ile koterize edilerek veya dibinden bağlanarak tedavi edilir. Akıntı yine de devam ediyorsa, göbekle bağırsaklar arasında (persistent omphalomezenterik duktus) veya göbekle ürogenital sistem arasında (patent urachus) fetal kalıntılar araştırılmalıdır


Okunma Sayısı : 3795